Det är förstås omöjligt att påstå att man ätit världens godaste pizza eftersom man inte kan smaka alla. Jag har dock ätit pizza på flera pizzerior i Napoli, hos en världsmästare i Toscana, Antonio Polzella, och en svensk mästare i Norrköping. Ingenting kan dock jämföras med BOB Alchimia a Spicchi i Montepaone Lido, nära Catanzaro, på östra sidan av Kalabrien vid Joniska havet. Det är ca 100 km att åka till Montepaone från Zambrone, men det är det värt!
Man kan ju passa på att shoppa halvvägs i Lamezia på Due Mari som ligger längs motorvägen. Det finns kortare vägar om man åker över bergen istället, men det tar betydligt längre tid.
Pizzorna är mjukare än vanliga Napolitanska pizzor och serveras utan bestick under parollen #mangiamiconlemani ”Ät mig med händerna”. Endast de bästa råvarorna används, t ex ”Cipolla di Tropea” och tonfisk från Callipo i Pizzo.
Man beställer hela pizzor men de delas i fyra delar och kan lätt vikas för att ätas med händerna! Priset är runt 10 Euro, vilket måste anses extremt prisvärt för denna kvalitet!
Restaurangen har inte bara normala pizzor, om man nu kan kalla dem det, utan även otroligt god efterrättspizza.
Vi provade pizza med pistagekräm och vit choklad. Fantastisk!
Officiellt är BOB Alchimia a Spicchi på Top 50 listan i Italien och även Top 50 i världen 2023! Man har också vunnit pris för Italiens bästa dessertpizza 2019.
Recension av Magna&Godi
Återbesök 2024
Det är i princip omöjligt att boka bord då restaurangen är så populär, men det finns möjlighet till Drop-in. Man får då oftast sitta utomhus, vilket inte är något problem i Kalabrien. Se dock till att vara på plats i god tid före 19.30 när restaurangen öppnar!